project - EIP-AGRI Operational Group

Vital crop hyacinth
Vitale teelt hyacint

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Completed | 2019 - 2023 Netherlands
Completed | 2019 - 2023 Netherlands
Currently showing page content in native language where available

Objectives

In this project, a new sustainable cultivation system will be developed for the cultivation of disease-free hyacinth bulbs, a cultivation system that aims to reduce the use of chemicals by 80% and substantially reduces the burden on the soil. The new cultivation system will be developed by a carefully selected group of partners from the chain in close cooperation with the other chain partners.

Objectives

In het project ontwikkelt een uniek samenwerkingsverband van partijen uit de keten een nieuw duurzaam teeltsysteem voor het telen van ziektevrije hyacintenbollen. Het huidige cyclische teeltsysteem waarbij bollen, ook de zieke, steeds worden teruggeplant, wordt vervangen door een éénrichting teeltsysteem waar elke teelt met nieuwe schone ziektevrije bollen start. Met dit teeltsysteem kunnen de telers met 80% minder chemische middelen toe en wordt de bodem veel minder belast. De effecten zullen in de hele keten merkbaar zijn. Het economisch perspectief wordt versterkt omdat een duurzame ziekte- en residuvrije hyacintbol in de schappen komt te liggen...

Activities

Proof-of-concept: The joint development of a new cultivation system for disease-free bulbs with innovation and development in the field of propagation (tissue culture), propagation of planting material under protected conditions, optimization of outdoor cultivation and monitoring of diseases and pests. All with the aim of 'starting clean and staying clean'. In the project, the new cultivation system will be coordinated with the chain partners during development. We strive for co-creation with chain partners and to secure a new clean cultivation system with attention to economic and environmental effects, create broad support and implementation within the sector.

Activities

Proof-of-concept: De gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw teeltsysteem voor ziektevrije bollen met innovatie en ontwikkeling op het gebied van vermeerdering (weefselkweek), opkweek plantgoed onder beschermde omstandigheden, optimaliseren buitenteelt en monitoring ziekten en plagen. Alles met als doel: ‘schoon beginnen en schoon blijven’. In het project zal het nieuwe teeltsysteem tijdens de ontwikkeling afgestemd worden met de ketenpartners. We streven naar een Co-creatie met ketenpartners en borging van een nieuw schoon teeltsysteem met aandacht voor economische- en milieueffecten, creëren van een breed draagvlak en implementatie binnen de sector.

Context

Schoon starten en minder lang buiten telen. Dat is kort samengevat het idee achter het telen in een eenrichtingsysteem. In 2018 bleek al dat lelie-weefselkweekjes die in maart werden geplant, en in een kas onder ideale omstandigheden werden opgekweekt, negen maanden later waren uitgegroeid tot een bol van maat 16. Voor een groep hyacintentelers aanleiding om samen met Wageningen UR in 2019 het project Vitale Teelt Hyacint te starten.  Het POP3-project kwam van de grond en werd een intensieve samenwerking tussen onderzoek en praktijk. In vier jaar tijd zijn tal van aspecten van een andere manier van telen tegen het licht gehouden. Nu het project is afgerond, liggen er voldoende bouwstenen voor een verdere ontwikkeling van het anders telen van hyacinten. 

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
Main geographical location
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek

€ 631250

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Currently showing page content in native language where available

1 Practice Abstracts

Growing hyacinths in a one-way system, is it possible? With that question, in 2019 growers, Iribov, Markglory, BQ Support, KAVB, Alb. Groot and researchers from Wageningen UR set to work. Now that the project is complete, it is time to take stock. Main conclusion: this is a good starting point for further development.

Afgelopen vier jaar is er bewustwording gecreëerd binnen de gehele keten van de hyacint voor een nieuwe teeltmethode. De sector is zich er nog bewuster van hoe een bol groeit maar ook hoe hij vervolgens bloeit. Door de vele bewegingen in de markt voor zowel binnen de productgroep hyacint als andere gewassen is te concluderen dat het nu tijd is voor actie. Dit project geeft de sector een handreiking voor een mogelijke oplossing voor het cyclisch telen, namelijk telen in 1 richting. Ziekten en plagen worden met cyclisch telen van het land naar de schuur gesleept en weer terug en daarmee wordt de bol feitelijk steeds zieker. Vruchtwisseling zou de ziektedruk kunnen verlagen, maar ruimte binnen de Duin- en Bollenstreek ‘waar de vele hyacinten worden geteeld’ is beperkt en staat onder druk. Zodoende worden ziektes en plagen van de bollen steeds met chemische en andere middelen zo goed mogelijk onderdrukt, maar de bollen blijven ziek. Tegelijkertijd wordt de roep om gezonde, residuvrije bollen en bloemen vanuit de markt steeds groter door de fytosanitaire eisen. De roep om een duurzame schone teelt vanuit de maatschappij wordt ook steeds sterker. Dit wordt vanuit de wet- en regelgeving ondersteund. Bij aanvang van het project was er optimisme over de mogelijkheid om de teelt van hyacint sterk te verduurzamen. Al snel bleek dat dat er wel mogelijkheden zijn, maar dat men werd ingehaald door de tijd. Door de energiecrisis bleek het telen onder bedekte omstandigheden eigenlijk economisch gezien niet rendabel. Echter de filosofie van schoon beginnen met een teelt en die schoon houden bleek binnen de sector goed aan te slaan. Dat is de reden dat er veel onderzoek is gericht op het opkweken en optimaliseren van schoon, virus- en ziektevrij weefselkweekmateriaal. 

Currently showing page content in native language where available

Contacts

Project coordinator

Project partners

  • Iribov BV, St. Wageningen Research en Bulb Quality Support BV

    Project partner

  • Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB)

    Project partner

  • VOF P.C. van Saase en Zn, Kees van Haaster & Zn BV, Van Haaster Vijfhuizen BV, VOF Apeldoorn Bloembollen, VOF Th. A. Pennings en Zn, Breezand

    Project partner