project - EIP-AGRI Operational Group

Moving forward together in the Ecoregion “Grenspark Groot Saeftinghe”
Samen vooruit in de Ecoregio “Grenspark Groot Saeftinghe”

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Completed | 2020 - 2022 Netherlands
Completed | 2020 - 2022 Netherlands
Derzeit wird der Seiteninhalt nach Möglichkeit in der Muttersprache angezeigt

Kontext

Een belangrijke aanleiding voor het project is de noodzaak om ecologisch en economisch duurzamer akker- en tuinbouw te bedrijven. Het groene groeipad is noodzakelijk om de akker- en tuinbouw op den duur vol te houden in Zeeland (en daarbuiten). Een cruciale voorwaarde is een structurele verbetering van de bodemkwaliteit en het optimaliseren van de vitaliteit en daarmee de gezondheid van de gewassen aan het begin en tijdens de teelt. De opgave is om dat te realiseren binnen de context van de wetgeving én met behoud van de gewenste productie.

Objectives

The organic cultivation of arable crops, vegetables, fruit and flowers is given a new impulse in the Groot Saeftinghe Border Park through innovative collaboration between growers, consumers and the surrounding area. The identity of the products, the positioning on the market and the spatial concept contribute to the success of this collaboration. The growers in the immediate vicinity who are tempted into this innovative collaboration will see that it gives them the opportunity to actually take steps towards profitable business operations.

Objectives

De biologische teelt van akkerbouwgewassen, groenten, fruit en bloemen krijgt in het Grenspark Groot Saeftinghe door innovatieve samenwerking van telers, consument en omgeving een nieuwe impuls. De identiteit van de producten, de positionering op de markt en het ruimtelijk concept dragen bij aan het succes van deze samenwerking. De telers uit de directe omgeving die tot deze innovatieve samenwerking worden verleid, zullen zien dat ze hiermee de kans krijgen daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een rendabele bedrijfsvoering.

Activities

1. Cultivation innovation: The partners will gain insight into, refine and test the most effective approach for improving soil and product quality by performing cultivations with a view to soil improvement, crop growth and quality, plant health, biodiversity and water use.

2. Social innovation : The partners make the costs and benefits of cultivation innovation, especially those in the agricultural phase, transparent. This forms the basis for chain agreements about a sustainable revenue model and new market concepts or the creation of added value.

Activities

  1. Teeltinnovatie: De partners krijgen inzicht in en verfijnen en beproeven de meest effectieve aanpak voor verbeterde bodem- en productkwaliteit door het uitvoeren van teelten met het oog op bodemverbetering, gewasgroei en -kwaliteit, plantgezondheid, biodiversiteit en benutting van water.
  2. Maatschappelijke innovatie : De partners maken de kosten en baten van de teeltinnovatie, met name die in de landbouwfase, transparant. Dat vormt de basis voor ketenafspraken over een duurzaam verdienmodel en nieuwe marktconcepten of meerwaarde creatie.
Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Ort
Main geographical location
Zeeuwsch-Vlaanderen

EUR 846 710.00

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Derzeit wird der Seiteninhalt nach Möglichkeit in der Muttersprache angezeigt

1 Practice Abstracts

The soil-based approach in organic farming has shown significant benefits, 

both in terms of crop yield and sustainability. It remains an evolving concept with 

sufficient potential for further development and implementation in the agricultural sector. As 

said, the concept is gradually finding a response among farmers in the region, also in conventional 

cultivation, where fruit growers in particular are enthusiastic. The implementation of the concept and the 

transformation to a more sustainable agriculture on a large scale will depend on the earning model for farmers. 

A yield increase of around 15% seems to be necessary compared to normal organic cultivation. Although 

this seems feasible for some crops (see also previous progress reports), growers remain 

dependent on the current market prices for crops. That is why work is being done on a local 

composting network to reduce costs and strengthen the earning model.

De bodemgebaseerde benadering in de biologische landbouw heeft aanzienlijke voordelen laten zien, zowel in termen van gewasopbrengst als duurzaamheid. Het blijft een evoluerend concept met voldoende potentieel voor verdere ontwikkeling en implementatie in de landbouwsector. Zoals gezegd vindt het concept stilaan weerklank bij boeren in de regio, ook in de gangbare teelt, waar met name de fruittelers enthousiast zijn. De implementatie van het concept en de transformatie naar een meer duurzame landbouw op grote schaal zal afhangen van het verdienmodel voor de agrariërs. Een meeropbrengst van rond de 15% lijkt nodig te zijn ten opzichte van normale biologische teelt. Hoewel dit voor sommige gewassen haalbaar lijkt (zie ook voorgaande voortgangsrapportages), blijven telers afhankelijk van de geldende marktprijzen voor gewassen. Vandaar dat wordt gewerkt aan een lokaal composteringsnetwerk om kosten te drukken en het verdienmodel te versterken.

Derzeit wird der Seiteninhalt nach Möglichkeit in der Muttersprache angezeigt

Contacts

Project coordinator

  • Egbert Limburg - Zwarte Specht

    Project coordinator

Project partners

  • De Reijngaard (biologisch fruitteeltbedrijf)

    Project partner

  • Maatschap E.T.A. van de Vijver en S.L. van de Vijver-de Bree

    Project partner