project - EIP-AGRI Operational Group

MAXSUS, Maximum sustainable
MAXSUS, Maximum sustainable

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Ongoing | 2017 - 2021 Netherlands
Ongoing | 2017 - 2021 Netherlands
Currently showing page content in native language where available

Objectives

The fertilization can be adjusted to the needs of the crop in such a way that the environment is not burdened and the yield is optimized. The differences within the plot are taken into account in cultivation measures for a more homogeneous and higher yield.
A method has been developed based on data from soil scans, biomass sensors and yield measurement with which the potential yield and the so-called yield gap of each plot can be determined. This should lead to an increase in yield and / or quality improvement of the products, both at parcel level and at the management zone level.

Objectives

De bemesting kan zodanig op de behoefte van het gewas worden afgestemd zodat het milieu niet wordt belast en de opbrengst wordt geoptimaliseerd. De verschillen binnen het perceel worden meegenomen in teeltmaatregelen voor een meer homogene en hogere opbrengst.
Er is een methode ontwikkeld om op basis van data van bodemscans, biomassa sensoren en opbrengstmeting waarmee de potentiële opbrengst en de zogenaamde yield gap van elk perceel bepaald kan worden. Dit moet leiden tot opbrengstverhoging en/of kwaliteitsverbetering van de producten, op perceelniveau als op het niveau van managementzone.

Activities

This project does not focus on technology, but on the cultivation and the knowledge and experience of the farmer. The farmer is supported with data to test the choices or choices made for their effectiveness, giving him more insight into which cultivation measures are decisive for the end result and which data are relevant for controling the production.

Activities

In dit project staat niet de technologie centraal, maar de kennis en ervaring van de teler. Deze wordt ondersteund met data om zo de gemaakte keuzes of keuzemogelijkheden te toetsen op hun effectiviteit. Daardoor krijgt de teler meer inzicht in welke teeltmaatregelen bepalend zijn voor het eindresultaat en welke data daarbij relevant zijn om op te sturen.

Context

Voor een concurrerende en duurzame landbouw is het gewenst om de oogstopbrengst te kunnen voorspellen en de gewasgroei plaatsspecifiek kunnen te stimuleren. De implementatie hiervan in de praktijk blijft achter bij de mogelijkheden die de techniek momentel biedt.

Additional comments

De voorspelbaarheid van de oogst is vergroot en de gewasgroei kan plaatsspecifiek worden gestimuleerd waardoor een binnen het perceel meer homogene en hogere opbrengst wordt behaald. Dit op een zodanige wijze dat het milieu niet wordt belast en de bemesting in evenwicht is met de gewasgroei.

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
Main geographical location
Zuidoost-Drenthe

Resources

Currently showing page content in native language where available

Contacts

Project coordinator

  • Nicole Bartelds / De Databoerin

    Project coordinator

Project partners

  • Maatschap. J.R. de Jong; Akkerbouwbedrijf De Jong & Bos; Akkerbouwbedrijf Tolner; Akkerbouwbedrijf Evenhuis; Suichies mechanisatie

    Project partner