Context
In dit project worden de belangrijkste knelpunten in de duurzame gewasbescherming van de toekomst aangepakt en potentiële oplossingsrichtingen geïdentificeerd om de afhankelijkheid van traditionele chemische gewasbescherming te verminderen. Op basis daarvan wordt een nieuw geïntegreerd teeltsysteem voor de praktijk ontworpen. Vernieuwende elementen zijn: de introductie van robuuste/resistente soorten en/of de combinatie met vatbare rassen (voorbeeld strokenteelt akkerbouw met bestaande gewassen in ander systeem), nieuwe methoden voor het inzetten op bodemleven dat zorgt voor een snelle bladvertering (belangrijke preventieve maatregel voor de bestrijding van o.a. schurft en zwartvruchtrot bij peer), en biologische en groene gewasbeschermingsmiddelen (middelen van natuurlijke oorsprong met een laag risico voor mens, dier, milieu en niet-doelwit organismen).
Objectives
The aim of the project is to make Zeeland's fruit farming more sustainable by growing healthy and robust crops while preserving nature and biodiversity in an economic perspective for the sector. The whole system is important, a system approach with attention to future crop protection problems. This system approach fits within the ambitions of the sector, the requirements of the government and the wishes of consumers and retailers.... The results will be shared with other fruit growers, both organic and conventional (NFO, Prisma) and advisors/intermediaries who play a role on fruit farms.
Objectives
Doel van het project is verduurzaming van de Zeeuwse fruitteelt door de teelt van gezonde en robuuste gewassen met behoud van natuur en biodiversiteit in een economisch perspectief voor de sector. Het gehele systeem is belangrijk, een systeemaanpak met aandacht voor toekomstige problemen op het gebied van gewasbescherming. Deze systeemaanpak past binnen de ambities van de sector, de eisen van de overheid en de wensen van de consument en retail.. De resultaten worden gedeeld met overige fruittelers, zowel biologisch als gangbaar (NFO, Prisma) en adviseurs/intermediairs die een rol spelen op fruitbedrijven.
Activities
The goal is to develop a robust fruit growing system that is less dependent on traditional chemicals and provides more stable yields in organic fruit production. The approach focuses on controlling key diseases and pests and merging these approaches into a sustainable system. The project, supported by Wageningen UR, is identifying available knowledge and developing scenarios. Fruit-growing knowledge from WUR will be translated into practice, resulting in a strengthening of Zeeland fruit-growing in image, competitive position and market expansion.
Activities
Het doel is een robuust fruitteeltsysteem te ontwikkelen dat minder afhankelijk is van traditionele chemische middelen en zorgt voor stabielere opbrengsten in de biologische fruitteelt. De aanpak richt zich op het beheersen van belangrijke ziekten en plagen en het samenvoegen van deze benaderingen tot een duurzaam systeem. Het project, ondersteund door Wageningen UR, inventariseert beschikbare kennis en werkt scenario's uit. Fruitteeltkennis van WUR wordt vertaald naar de praktijk, met als resultaat een versterking van de Zeeuwse fruitteelt in imago, concurrentiepositie en marktverbreding.
Project details
- Main funding source
- Rural development 2014-2020 for Operational Groups
- Rural Development Programme
- 2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
- Main geographical location
- Overig Zeeland
EUR 324 465.00
Total budget
Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.
Contacts
Project coordinator
-
Gerjan Brouwer - Delphy
Project coordinator
Project partners
-
Boomgaard ter Linde
Project partner
-
De Muyehof
Project partner
-
Maatschap van ’t Leven
Project partner