project - EIP-AGRI Operational Group

CAP pilot Biological in Development
GLB-pilot Biologisch in Ontwikkeling

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Ongoing | 2021 - 2023 Netherlands
Ongoing | 2021 - 2023 Netherlands
Currently showing page content in native language where available

Context

Om de doelen van het GLB te bevorderen, is het stimuleren van de biologische landbouw een doeltreffend instrument. Biologische landbouw in Nederland kan gestimuleerd worden om (ook) de gelden die vanuit het GLB beschikbaar zijn hiervoor in te zetten. Het is dan van belang dat de maatregelen van het GLB zo goed mogelijk passen bij de eisen die vanuit de biologische wetgeving aan de boer worden gesteld en de praktijk van de biologische boer. Op deze manier versterkt het GLB het verdienmodel van de boer door het bekostigen van interventies zoals klimaatmaatregelen en groen/blauwe diensten, die nu niet (voldoende) uit de markt komen.

Objectives

The organic sector can be an important tool to achieve the CAP goals and at the same time be part of the solution to the nitrogen problem. Organic farms have a higher biodiversity, excel in sustainable soil management and have demonstrably lower ammonia emissions than conventional colleagues. By ensuring that the interventions and measures that become available from the CAP are in line with organic rules and practices as much as possible, funds from the CAP are used efficiently: the CAP goals are achieved, the organic sector is stimulated and the nitrogen problem is reduced.

Objectives

De biologische sector kan een belangrijk instrument zijn om de GLB doelen te behalen en tegelijkertijd een deel van de oplossing zijn voor het stikstofprobleem. Biologische bedrijven hebben een hogere biodiversiteit, blinken uit in duurzaam bodembeheer en hebben een aantoonbaar lagere ammoniakemissie dan gangbare collega’s. Door er voor te zorgen dat de interventies en maatregelen die vanuit het GLB beschikbaar komen zoveel mogelijk aansluiten bij de biologische regels en praktijken, worden gelden vanuit het GLB efficiënt ingezet: de GLB doelen worden behaald, de biologische sector wordt gestimuleerd en het stikstofprobleem wordt verminderd.

Activities

It is being investigated to what extent the CAP goals are already being achieved by the organic sector in the Netherlands, and how CAP measures and interventions would fit in well with organic. This is because many CAP measures are currently not in line with organic rules or practice. Organic farmers cannot then make use of certain schemes. To prevent this in the new CAP, we will thoroughly map out organic regulations and practices and compare them with the goals of the CAP. The results of the project are brought to the attention of the organic farmer through videos

Activities

Onderzocht wordt in hoeverre de GLB doelen al behaald worden door de biologische sector in Nederland, en hoe GLB maatregelen en interventies goed zouden aansluiten bij biologisch. Momenteel is het namelijk zo dat veel GLB maatregelen net niet passen bij de biologische regels of praktijk. Van bepaalde regelingen kunnen biologische boeren dan niet gebruik maken. Om dit in het nieuwe GLB te voorkomen gaan wij de biologische regelgeving en biologische praktijken grondig in kaart brengen en naast de doelen van het GLB te leggen. De resultaten van het project worden door middel van video’s bij de biologische boer onder de aandacht gebracht.

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
Main geographical location
West-Noord-Brabant

EUR 389 238.00

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Currently showing page content in native language where available

Contacts

Project coordinator

Project partners

  • Biohuis, Pipie Smits van Oyen, Biobol, de VBV

    Project partner

  • F. van Rossem

    Project partner