Contexte
Wil men geitenmelk voor de melk en de kaas, dan moeten er lammeren geboren worden. De helft van de lammeren is bok, en die geven geen melk. Het voeren en stallen kost bovendien meer dan hun vlees opbrengt omdat in Nederland niemand dat vlees wil.
Pasgeboren bokjes groeien daarom niet op een boerderij, zij gaan al heel snel naar een opfokker. Het dier is omdat het toevallig een bokje is, dus het haasje. Na zes weken worden de jonge bokjes geslacht en het vlees wordt verwerkt tot diervoeder of geëxporteerd naar Zuid-Europa. Zonde, want het is goed vlees.
Objectives
● Improvement of the economic position of organic dairy goat farmers and from the perspective of animal welfare of the life of the young goats.
● The marketing of goats according to a profitable earnings model for organic dairy goat farmers also creates a positive spin-off for the image of the sector.
Objectives
● Verbetering van de economische positie van biologische melkgeitenhouders en vanuit de optiek van dierenwelzijn van het leven van de bokjes.
● Het vermarkten van bokjes volgens een rendabel verdienmodel voor biologische melkgeiten-houders zorgt ook voor een positieve spin off voor het imago van de sector.
Activities
● Organic dairy goat farmers Tuenter from Groningen and Pronkjewail from Drenthe work together to raise and market goats from their own and other farms. On the basis of market and consumer research, products are developed to value goat meat and to organize the sale of organic boklamvlees.
● The organization of all kinds of activities should result in a change in the appreciation of goat meat.
Activities
● Biologische melkgeitenhouders Tuenter uit Groningen en Pronkjewail uit Drenthe werken samen om bokken van de eigen en andere bedrijven biologisch op te fokken en te vermarkten. Op basis van markt- en consumentenonderzoek worden producten ontwikkeld om bokkenvlees te verwaarden en de afzet van biologisch boklamsvlees te organiseren.
● De organisatie van allerlei activiteiten moet zorgen voor een kentering in de waardering van bokjesvlees.
Project details
- Main funding source
- Rural development 2014-2020 for Operational Groups
- Rural Development Programme
- 2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Emplacement
- Main geographical location
- Overig Groningen
EUR 178 545.00
Total budget
Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.
1 Practice Abstracts
End result
The aim of the project was to raise the goats born on organic dairy goat farms and to market them in the organic segment. This preserves the image of the organic goat sector and at the same time creates a sustainable revenue model. Because we have succeeded in establishing a partnership in which 80% of the organic goat farmers in the Netherlands participate, we have succeeded in creating support among the goat farmers. With this, they show as a sector that they want to do something about the 'goat problem'. The intended result with regard to sales is that by 2020 50% of the male goats will be raised and sold organically with a growth model of 10% in 2018, 20% in 2019 and 50% in 2020. In 2018, more than 10% of the male goats are from sold to the participants through the partnership. The price that could be paid to the participants was cost-effective. However, several years are needed for a sustainable revenue model. The partnership will continue to work on this in the coming years.
Website
Eindresultaat
Doel van het project was om de bokjes geboren op de biologische melkgeitenbedrijven op te fokken en te vermarkten in het biologische segment. Waardoor het imago van de biologische geitensector behouden blijft en gelijktijdig een duurzaam verdienmodel wordt gecreëerd. Doordat het gelukt is een samenwerkingsverband op te richten waar 80% van de biologische geitenhouders van Nederland aan deelneemt is het gelukt om draagvlak onder de geitenhouders te creëren. Hiermee laten ze als sector zien dat ze iets aan het ‘bokjesprobleem’ willen doen.
Het beoogde resultaat rond de afzet is dat in 2020 50% van de bokjes biologisch opgefokt en afgezet wordt met een groeimodel van 10% in 2018, 20% in 2019 en 50% in 2020. In 2018 is meer dan 10% van de bokjes van de deelnemers via het samenwerkingsverband verkocht. De prijs die aan de deelnemers betaald kon worden was kostendekkend. Voor een duurzaam verdienmodel zijn echter meerdere jaren nodig. Hier zal het samenwerkingsverband de komende jaren aan blijven werken.
Website
https://www.snn.nl/vooruit-met-de-bok
https://www.biogoatmeat.nl/onze-boeren/
Contacts
Project coordinator
-
Hielke Tuenter / Agro Service Tuenter
Project coordinator
Project partners
-
Harry Kortstee / Universiteit Wageningen (WUR-LEI)
Project partner
-
Rien Louwes
Project partner