Contexte
Ondanks de wil, bereidheid en marktrijpheid voor duurzame(re) teelt met herkomstracering en inzicht in de ecologische footprint van landbouwproducten, is dit in de praktijk zeer complex te realiseren. De huidige systemen lenen zich niet voor ketenbrede monitoring van iedere stap in de gewasteelt en zijn beperkt tot handmatige, papieren of arbeidsintensieve registratiesystemen die niet op een toekomstbestendige manier ingezet kunnen worden voor een integraal en ketenbreed teelt- en procesbeheer van landbouwproducten. Dit blokkeert het realiseren van een verhoogde proces-efficiëntie door gebrek aan data-gedreven inzicht. Dit geldt zowel voor de eigen teelt als voor het verwerken van het gewassen afkomstig van import buiten het Nederlandse teeltseizoen.
Objectives
The development of a cultivation and crop precision traceability system in the field of crop cultivation, processing and distribution of agricultural products. By providing chain-wide traceability and insight into the cultivation and processing process, food waste caused by process inefficiency can be reduced by 50% and the ecological footprint of agricultural products can be mapped all the way to the store. In this way, a strong contribution is made to cost reduction in agriculture with a lower ecological footprint, and insight into sustainable and locally produced food as a value-added strategy.
Objectives
De ontwikkeling van een teelt- en gewas precisietraceringssysteem op het gebied van gewasteelt, verwerking en distributie van landbouwproducten. Door het ketenbreed traceerbaar en inzichtelijk maken van het teelt- en verwerkingsproces kan de voedselverspilling die wordt veroorzaakt door procesinefficiëntie met 50% verminderd worden en kan de ecologische footprint van landbouwproducten tot in de winkel in kaart gebracht worden. Op deze manier wordt sterk bijgedragen aan een kostenverlaging in de landbouw met een lagere ecologische footprint, en inzicht in duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel als meerwaardestrategie.
Activities
The project focuses on developing a fully automated system for tracking cultivation processes and raw material consumption, as well as recording processing steps and transportation miles. This "Field to Consumer" (F2C) system makes every contact moment between agricultural product, human and machine traceable, with the aim of ensuring origin, food safety, transportation and ecological impact and making it transparent. The system, tested on crops such as onions and garlic, provides farmers, inspectors and consumers with insight into the sustainability of food production and strives for a standard method of measuring ecological impact.
Activities
Het project richt zich op het ontwikkelen van een volledig geautomatiseerd systeem voor het traceren van teeltprocessen en grondstofverbruik, evenals het vastleggen van verwerkingsstappen en transportkilometers. Dit "Field to Consumer" (F2C) systeem maakt elk contactmoment tussen landbouwproduct, mens en machine traceerbaar, met als doel herkomst, voedselveiligheid, transport en ecologische impact te waarborgen en transparant te maken. Het systeem, getest op gewassen zoals uien en knoflook, biedt landbouwers, controleurs en consumenten inzicht in de duurzaamheid van voedselproductie en streeft naar een standaardmethode voor het meten van ecologische impact.
Project details
- Main funding source
- Rural development 2014-2020 for Operational Groups
- Rural Development Programme
- 2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Emplacement
- Main geographical location
- Kop van Noord-Holland
EUR 250 000.00
Total budget
Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.
Contacts
Project coordinator
-
Jerry Posthumus - Gourmet BV
Project coordinator
Project partners
-
Boots Bloembollenselectie B.V.
Project partner
-
Gourmet Logistiek B.V
Project partner
-
Jong Technologie B.V.
Project partner
-
Open universiteit
Project partner
-
Wiskerke Onions B.V.
Project partner