project - EIP-AGRI Operational Group

Ammonia reduction through feasible and affordable adjustments in management and technology
Ammoniakverlaging door haalbare en betaalbare aanpassingen in management en techniek

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Ongoing | 2022 - 2024 Netherlands
Ongoing | 2022 - 2024 Netherlands
Affichage actuel du contenu de la page dans la langue maternelle, si disponible

Contexte

De melkveehouderij wordt geconfronteerd met een grote stikstofproblematiek en onzekerheid hoe dit op te lossen. De overheid en het bedrijfsleven zijn druk bezig om te zoeken naar maatregelen die effectief en efficiënt zijn om de emissies terug te dringen. 

Objectives

The goal of the project is to reduce emissions, especially ammonia emissions, on dairy farms with feasible and affordable measures. And with improving the earning capacity of the dairy farmer. But at the same time to reduce other emissions and improve soil, crop, animal and milk quality with fewer inputs from outside the farm.

Objectives

Het doel van het project is om de emissies, vooral de ammoniakemissies, op melkveebedrijven te beperken met haalbare en betaalbare maatregelen. En met verbetering van het verdienvermogen van de melkveehouder. Maar tegelijkertijd ook om andere emissies te beperken en de kwaliteit van bodem, gewas, dier en melk te verbeteren met minder inputs van buiten het bedrijf.

Activities

The project focuses on reducing emissions, especially ammonia, on dairy farms with affordable measures that also improve the earnings model of dairy farmers. Goals include better soil quality, more fresh grass feeding, lower protein levels in rations, and optimization of manure management. The aim is to reduce outside inputs, limit fertilizer use, and improve nitrogen efficiency per acre. Although the measures may cause additional costs in the short term, a better revenue model is expected in the long term.

Activities

Het project richt zich op het beperken van emissies, vooral ammoniak, op melkveebedrijven met betaalbare maatregelen die ook het verdienmodel van melkveehouders verbeteren. Doelen zijn betere bodemkwaliteit, meer vers gras voeren, lagere eiwitniveaus in rantsoen, en optimalisatie van mestbeheer. Er wordt gestreefd naar minder inputs van buitenaf, beperking van kunstmestgebruik, en een betere stikstofefficiëntie per hectare. Hoewel de maatregelen op korte termijn extra kosten kunnen veroorzaken, wordt op lange termijn een beter verdienmodel verwacht.

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Emplacement
Main geographical location
Utrecht

EUR 499 390.00

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Affichage actuel du contenu de la page dans la langue maternelle, si disponible

Contacts

Project coordinator

  • Wim de Hoop - Kennis Center voor Groene Groei

    Project coordinator

Project partners

  • 25 innovatieve en enthousiaste melkveehouders

    Project partner