project - EIP-AGRI Operational Group

Increasing protein consumption from your own land by means of an innovative feeding system.
Het verhogen van eiwitgebruik van eigen land door middel van innovatief voersysteem.

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Ongoing | 2019 - 2022 Netherlands
Ongoing | 2019 - 2022 Netherlands
Currently showing page content in native language where available

Objectives

Cows grazing is highly desirable and encouraged. One obstacle to this is the fact that an estimated 30% of the livestock farmers have a house plot that is too small to fully graze the milking cows. In addition, grazing of grassland leads to grazing losses due to trampling and manure and urine. These losses easily amount to 20% of the feed mass and during a rainy period they can amount to 40%. By grazing the cows during the day and feeding the cows at night with freshly mown grass in combination with moist maize meal silage, it is possible to graze the animals every day with as little loss as possible.

Objectives

Het weiden van koeien is zeer gewenst en wordt gestimuleerd. Een belemmering hiervoor is onder andere het feit dat naar schatting 30 % van de veehouders een te kleine huiskavel heeft om de melkgevende koeien volledig te kunnen weiden. Daarbij geeft beweiding van grasland beweidingsverliezen door vertrapping en mest en urine. Deze verliezen bedragen al gauw 20% van de voermassa en tijdens een regenperiode kunnen deze wel oplopen tot 40%. Door de koeien overdag te weiden en ’s nachts te voeren met vers gemaaid gras in combinatie met vochtig maismeelsilage wordt het mogelijk om de dieren toch dagelijks te weiden met zo min mogelijk verliezen.

Activities

There is a machine, not yet in use in the Netherlands, which is able to pick the corn cobs and remove the bract. The bract often contains pollution in the form of clostridium. In the project, this system is being tested under Dutch conditions. By monitoring, registering and analyzing the results, the system is made useful for dairy farmers in the Netherlands as an alternative choice for purchasing concentrates. The cob picker is lighter than conventional machines and requires less load-bearing capacity from the soil, so that the risk of destruction of the soil structure is limited. In addition, only the whole corncob, including the spindle, is used without the flyleaf.

Activities

Er is een machine, in Nederland nog niet in gebruik, die in staat is de maiskolven te plukken en te ontdoen van schutblad. Het schutblad bevat vaak vervuiling in de vorm van clostridium. In het project wordt dit systeem in de Nederlandse omstandigheden uitgetest. Door monitoren, registreren en analyseren van de resultaten wordt het systeem bruikbaar gemaakt voor melkveehouders in Nederland als alternatieve keuze voor aankoop van krachtvoer. De kolvenplukker is lichter dan de gangbare machines en vraagt minder draagkracht van de bodem, waardoor de kans op vernieling van de bodemstructuur beperkt is. Daarnaast worden uitsluitend de hele maiskolf inclusief de spil, zonder schutblad gebruikt..

Context

Beproeven van een systeem om vers gras te voeren aan de koeien, in combinatie met vochtig maismeelsilage, met oog op de toekomstige ontwikkelingen in de kringlooplandbouw. Dit systeem zorgt voor zo min mogelijk beweidings- en conserveringsverliezen van het gras wat gunstig is voor o.a. de benutting van eiwit van eigen land. Verder zal er vermindering van krachtvoergebruik optreden wat gunstig is voor verlaging van CO2 en daarnaast heeft het achterlaten van de resten van de maisplant op het land een positieve invloed op het bodemleven en vanwege de veel lichtere machine ook op de bodemstructuur.

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
Main geographical location
Utrecht

€ 104369

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Currently showing page content in native language where available

Contacts

Project coordinator

  • Ron van Laar - Van Laar Techniek

    Project coordinator

Project partners

  • Melkveehouders W. van de Hengel en J. Middelaar

    Project partner