project - EIP-AGRI Operational Group

CAP pilot Eco-scheme points system
GLB-pilot Puntensysteem Ecoregeling

To download the project in a PDF format, please click on the print button and save the page as PDF
Ongoing | 2021 - 2023 Netherlands
Ongoing | 2021 - 2023 Netherlands
Currently showing page content in native language where available

Objectives

Initiators are developing and testing a points system for the eco-scheme, which will be a new part of the CAP from 2023. A points system can add attractive added value to a menu of options: more flexibility for the farmer (who can determine his own 'green profile') and – via the points allocation – 'green management options' for the government. The two most important results: (a) a ready-to-use points system that (b) can count on sufficient support in the sector.

Objectives

Initiatiefnemers ontwikkelen en testen een puntensysteem voor de ecoregeling, vanaf 2023 een nieuw onderdeel van het GLB. Een puntensysteem kan aan een keuzemenu een aantrekkelijke meerwaarde toevoegen: meer flexibiliteit voor de agrariër (die zijn eigen ‘groene profiel’ kan bepalen) en – via de puntentoekenning – ‘groene sturingsmogelijkheden’ voor de overheid. De twee belangrijkste resultaten: (a) een gebruiksklaar puntensysteem dat (b) kan rekenen op een voldoende draagvlak in de sector. 

Activities

Step 1: Development of an optimal measures menu & points system

Step 2: Unlocking the points system via a tool

Step 3: Testing the points system and tool at 105 agricultural companies that are a representative reflection of the 'Dutch farmer'.

Step 4: 10 demonstration companies actually implement the innovative measures from this points system and investigate their operation in practice.

Step 5: The experiences of the 105 test farms and the 10 demonstration farms are the building blocks for future revisions of the eco-scheme, with the end result being a points system that is better suited to regional and sectoral circumstances and has an even more stimulating effect.

Activities

Stap 1: Ontwikkeling van een optimaal maatregelenmenu & puntensysteem:

Stap 2: Ontsluiten van puntensysteem via een tool

Stap 3: Testen puntensysteem en tool bij 105 agrarische bedrijven die een representatieve afspiegeling vormen van de ‘Nederlandse agrariër’.

Stap 4: 10 demonstratiebedrijven voeren de vernieuwende maatregelen uit dit puntensysteem daadwerkelijk uit en onderzoeken de werking ervan in de praktijk.

Stap 5: De ervaringen van de 105 testbedrijven en de 10 demonstratiebedrijven zijn de bouwstenen voor toekomstige herzieningen van de ecoregeling met als eindresultaat een puntensysteem dat beter aansluit op regionale en sectorale omstandigheden en nóg stimulerender werkt.

Context

De ecoregeling is dé grote verandering in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat vanaf 2023 in gaat. Via de ecoregeling worden prestatiegerichte betalingen aan agrariërs vormgegeven voor vijf Europese vergroeningsthema’s: biodiversiteit, bodem, water, landschap en klimaat.

Nederland vult de ecoregeling in met een breed keuzemenu aan maatregelen en koppelt dat aan een puntensysteem. Het puntensysteem biedt de agrariër flexibiliteit - hij of zij kan zijn eigen groene profiel bepalen - en groene sturingsmogelijkheden voor de overheid. Haal je als agrariër voldoende punten met de getroffen maatregelen binnen dit puntensysteem, dan kun je in 2023 meedoen aan de ecoregeling. Het ministerie van LNV bereidt dit puntensysteem op dit moment voor, samen met RVO. Dit puntensysteem richt zich voornamelijk op een probleemloze implementatie in 2023.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk boeren en tuinders gestimuleerd worden om mee te doen aan de ecoregeling, is het belangrijk dat het puntensysteem goed aansluit op de boerenpraktijk. Daarom hebben drie regionale agrarische collectieven – Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land en Dijken (WLD), Flevolands Agrarisch Collectief en Collectief West-Groningen ieder op hun eigen manier een puntensysteem voor de ecoregeling ontwikkeld en getoetst in de serie GLB-pilots die in 2019 en 2020 zijn uitgevoerd. De drie agrarische collectieven bundelden vervolgens in 2021 de krachten en begonnen samen met BoerenNatuur en LTO Nederland aan de ontwikkeling van één gemeenschappelijk puntensysteem onder de naam GLB-pilot Puntensysteem Ecoregeling.

Project details
Main funding source
Rural development 2014-2020 for Operational Groups
Rural Development Programme
2014NL06RDNP001 Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Nederland 2014-2020 (POP3)
Location
Main geographical location
Alkmaar en omgeving

€ 1040279

Total budget

Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.

Currently showing page content in native language where available

Contacts

Project coordinator

  • Walter Menkveld - Vereniging Agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water, Land en Dijken

    Project coordinator

Project partners

  • Flevolands Agrarisch Collectief, Collectief Groningen West, BoerenNatuur en LTO Nederland

    Project partner