Context
Σκοπός του Έργου είναι να αξιολογηθούν, να χρησιμοποιηθούν και να εξαπλωθούν, νέες διεργασίες και πρακτικές που θα ενσωματωθούν στις υφιστάμενες καλλιεργητικές πρακτικές και διεργασίες της εγχώριας αμπελοκαλλιέργειας, ευελπιστώντας στη διαμόρφωση μιας οργανωτικής αντίληψης που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των ΑΞΑ στην Κύπρο, προς όφελος τόσο των μεμονωμένων παραγωγών και των ομάδων τους που θα τις υιοθετήσουν, αλλά και προς όφελος της αμπελοκαλλιέργειας ευρύτερα.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται στη φύτευση αμπελώνων, είναι η χρήση πολλαπλασιαστικού υλικού, κατά κύριο λόγο από μητρικά φυτά τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την καθαρότητα σε μικροβιακό φορτίο φυτοπαθογόνων μυκήτων. Ως αποτέλεσμα, ενυπάρχουσες μολύνσεις μεταφέρονται μέσω της φύτευσης σε νέους αμπελώνες, οδηγώντας στην εξάπλωση του προβλήματος και συνεπακόλουθες σημαντικές και αυξανόμενες απώλειες. Μέσω των δράσεων του Έργου, θα αναπτυχθούν γνώσεις και εμπειρίες επί της πρακτική της θερμοθεραπείας του φυτικού υλικού της αμπέλου. Πιο συγκεκριμένα αποτελεσματικά πρωτόκολλα θερμοθεραπείας θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από παραγωγούς πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου στη χώρα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο τελικός χρήστης αυτού, δηλαδή ο αμπελοκαλλιεργητής. Επίσης, μέσω δράσεων ενημέρωσης για την ένταση του προβλήματος και την διασπορά του στους αμπελώνες της περιοχής δράσης, θα εμπεδωθεί η σημασία της χρήσης «καθαρού» πολλαπλασιαστικού υλικού από τους καλλιεργητές.
Objectives
The main purpose of the project is the improvement of the economic efficiency and competitiveness of viticulture, through the development of an integrated system for the management of vine wood diseases. Through the developed process, the winegrowers can take advantage of the use of good cultivation practices,including the practice of heat treatment of the crude propagating material for the establishment of the new vineyards and the application of plant protection substances to protect the already established stumps.
Objectives
Κύριος στόχος του Έργου είναι η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας, μέσα από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των ασθενειών του ξύλου της αμπέλου (ΑΞΑ). Μιας διεργασίας που οι παραγωγοί – αμπελοκαλλιεργητές δύνανται να αξιοποιήσουν τη χρήση καλών καλλιεργητικών πρακτικών, που θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της πρακτικής της θερμοθεραπείας του αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση των νέων αμπελώνων και την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών για την προστασία των ήδη εγκατεστημένων πρέμνων.
Activities
Coordination
Evaluation of the intensity of attacks by grapevine wood diseases
Collection and identification of pathogenic causes
Effect of heat treatment on vine vitality
Effect of heat treatment on pathogens involved in grapevine wood diseases
Protection of pruning wounds using plant protection products
Installation and maintenance of pilot vineyards
Actions to animate and disseminate the results
Activities
Συντονισμός
Αξιολόγηση της έντασης των προσβολών από τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου
Συλλογή και ταυτοποίηση των παθογόνων αιτίων
Επίδραση της θερμοθεραπείας στη ζωτικότητα της αμπέλου
Επίδραση της θερμοθεραπείας σε παθογόνα που εμπλέκονται με ασθένειες του ξύλου της αμπέλου
Προστασία των πληγών κλαδέματος με τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
Εγκατάσταση και συντήρηση πιλοτικών αμπελώνων
Δράσεις εμψύχωσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων
Project details
- Main funding source
- Rural development 2014-2020 for Operational Groups
- Rural Development Programme
- 2014CY06RDNP001 Cyprus Rural Development Programme 2014-2020 / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Location
- Main geographical location
- Κύπρος (Kýpros)
EUR 124 900.00
Total budget
Total contributions from EAFRD, national co-financing, additional national financing and other financing.
Contacts
Project coordinator
-
Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ - ΑΝΕΛΕΜ
Project coordinator
Project partners
-
Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ
Project partner
-
Αντώνη Αντωνίου
Project partner
-
Νίκος Καλλή
Project partner
-
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Project partner